Shiitake champignon als immuumbooster

Sinds kort zijn ze verkrijgbaar bij de Lidl, de biologische Shiitake champignons. Deze champignon is afkomstig uit Japan en wordt steeds meer in het Westen gebruikt. In sauzen, soepen of als tapenade. Ik maakte er een heerlijke soep van met gember, ui, knoflook en kurkurma en miso natuurlijk. En peterselie combineert heerlijk!

Wat is het voor champignon?

Shiitake is een Aziatische paddenstoel die groeit op dood hout. “Shii” is de naam van de specifieke boom waar ze in Japan op groeien en “take” betekent paddenstoel. Oorspronkelijk uit China en Japan, maar tegenwoordig wordt de shiitake over de hele wereld gekweekt, ook in Nederland. Er bestaan meerdere variëteiten, van klein tot groot, dik tot dun en van gaaf hoedje tot craquelé hoedje.

Hoe te gebruiken?
Schoonvegen of gewoon snel even wassen. De steeltjes kunnen taai zijn en worden daarom vaak weggegooid of voor de bouillon gebruikt. De hoedjes van de shiitakes in plakjes een paar minuten bakken op hoog vuur of mee laten sudderen in soepen en stoofschotels. In hun geheel stoven of grillen kan ook, snijd er dan een decoratief kruisje bovenop (foto) om het marineren en het garen te vergemakkelijken.

Let bij aankoop op dat er geen vieze schimmelpuntjes op zitten of dat ze glibberig zijn. Als je er met een vinger op drukt moet ie weer terug veren. Blijft er een deuk, dan zijn ze niet goed. Van binnen horen ze roomwit te zijn. Mooie, verse shiitakes zijn in de koelkast tot nog wel 14 dagen te bewaren. (Bron)

Energetische waarden Shiitake

In de Chinese voedingsleer heeft de Shiitake de volgende energetische waarden:

  • De smaak is kruidig, nootachtig en ietwat zoet.
  • Deze champignon heeft invloed op maag en lever en kan gunstig werken bij maagkanker.
  • Ondersteunt het immuunsysteem, is goed bij chronische hoest, verkoudheid en allergiëen, duizeligheid en vermoeidheid.
  • Het is een natuurlijke bron van interferon, een proteïne die een imuunrespons geeft tegen kanker en virale ziekten.
  • Shiitake vermindert vet en cholesterol in het bloed en helpt dierlijk overschot afvoeren.
  • De paddenstoelen bevatten geranium, wat de cellulaire oxygenatie en immuniteit bevordert.
  • Let op: vegans moeten oppassen met het gebruik van shiitake in verband met de sterk reinigende werking.

Kortom, een heerlijke en gezonde groente!