Skiën zonder spierpijn!

Ik ben net terug van een heerlijke week wintersporten in de Italiaanse Dolomieten.  Lekker gaan op de ski! Had ik voorgaande skivakanties nogal eens last van spierpijn tijdens de eerste dagen, na de derde dag viel het me op dat ik nergens last van had. Ik besefte dat ik anders dan anders op mijn ski’s stond en met een andere aandacht de bergen afgleed.

Ski techniek

In anatomische zin is skiën een draaiende beweging van het lichaam waarbij je – om bochten te kunnen maken en te remmen – de ene keer het gewicht van je lichaam op je dalski brengt waardoor de andere ski lichter wordt en langszij kunt brengen om weer vooruit te komen. Daarna breng je je gewicht op je andere (inmiddels weer) dalski en kun je je berg ski weer bijtrekken. Om ook de vaart erin te houden, is het belangrijk om je lichaamsgewicht zoveel mogelijk in de richting van de punten van je ski’s te brengen waarbij het helpt om je lichaam zo lang mogelijk te maken. Door de zwaartekracht glijden je ski’s naar beneden. Bij het maken van de bochten draai je niet alleen maar twist je je lichaam ook een beetje om de lengte te houden. En dat alles met een rustig bewegend bovenlichaam.

Invloed Feldenkrais methode

De essentie van de Feldenkrais Methode is comfortabel bewegen vanuit het skelet. Door mijn kennis en ervaringen van de methode heb ik mij eigen gemaakt dat ik meer vanuit mijn bekken de aanzet van mijn bewegingen maak. Daardoor gaat als het ware de beweging door mijn wervelkolom en brengt de zwaartekracht mij vooruit. Of in dit geval naar beneden!

Ik hoef helemaal niet te veel mijn bovenbeenspieren te gebruiken om vooruit te komen en bevrijd deze spieren van onnodig hard werken. Ook schouder- en nekspieren hebben alleen maar gewerkt om me van de uitzichten te laten genieten!

Door bewust en met aandacht te bewegen, maak je je lijf los van vaste gewoontes en starre bewegingen. Lichaam en geest worden weer soepel en wendbaar.  En wendbaar bleek ik ook op de ski’s; ik ben ook nog eens een keer niet gevallen!

Nieuwsgierig naar de methode en mijn werkwijze?

Kijk op www.henklinde.net of op www.feldenkrais.nl

Internationale Feldendkraisweken

In het kader van de Internationale Feldenkraisweken (15 april tot en met 14 mei 2017) organiseren Amsterdamse Feldenkrais practitioners speciale activiteiten en vaak gratis kennismakingslessen. Kijk op.