Suggesties voor gezond broodbeleg

In Nederland eten we meestal  brood met beleg, aangevuld met fruit en vaak een koude drank. Vaak worden slecht verteerbare combinaties gebruikt, bestaand uit veel koolhydraten, slechte vetten en –eiwitten. In deze blog ga ik verder in op gezonde suggesties voor broodbeleg en het bereiden van brood in combinatie met vet en kruiden. En vooral hoe je lekkere ingrediënten kunt combineren om de verteerbaarheid te vergroten. Vet- en eiwitrijk broodbeleg kan dus beter beperkt worden. Eet in plaats daarvan liever (groene) groentes of vul je maaltijd aan met gefermenteerd voedsel. Fermenteren is een techniek om etenswaren houdbaar te maken, maar ook beter verteerbaar. Lees hieronder de suggesties!

Voorbeelden van broodbeleg

Hummus                           – gemalen, gare kikkererwten, tahin, citroen of umeboshi, ui en/of bieslook.

Linzenpaté                       – gemalen, gare linzen, seitan, verse tuinkruiden en eventueel groentes.

Tofuspread                       – gemalen, gekookte tofu, umepasta, tahin, knoflook, peterselie, shoyu.

Tempésandwich              – brood besmeren met tahin, daarop alfalfa, dunne plakken zelfbereide tempé, mosterd, blaadje sla.

Plakjes gebakken tofu   – net zoals bij de tempésandwich of met sla en verse kruiden.

Of gerookte tofu             – net zoals bij de tempésandwich of met sla en verse kruiden.

Pompoen-appelmoes    – in combinatie of apart, gekruid met kaneel, gember of geelwortel of bijvoorbeeld de five spicy herbs.

Zuurkool                           – al dan niet met (verse) kruiden, lekker in combinatie met tahin.

Verse groenten/fruit      – bijvoorbeeld: radijs, komkommer, kiemen, wortel, avocado, aardbei etc.

Bereide groentes             – bijvoorbeeld: gebakken ui met champignons en kruiden, kiemen met shoyu, stevia of malt en gember. Ook bepaalde (niet groene) groenteresten kunnen worden gebruikt.

Recept Linzenpaté

Dit recept is een van mijn favorieten. Je kunt er jouw eigen twist aan geven door met groentes en kruiden te variëren.

  • 1 kop zwarte Beluga linzen
  • 3 – 4 koppen water
  • Eetlepel shoyu of glutenvrije tamari
  • Twee eetlepels bruine tahin
  • Verse tuinkruiden (bieslook, peterselie)

Bereiding

Week de Beluga linzen 8 uur op 2 koppen water. Gooi het weekwater weg. Doe ze in een pan met 3 of 4 koppen water samen met de gedroogde kruiden/groentes (bleekselderij, peen, laurier, bonenkruid, prei), knoflook en/of ui en 1 cm kombu. Kook het gedurende een uur. Laat het geheel dan afkoelen en voeg tenslotte de tahin, shoyu of tamari en verse tuinkruiden toe.

Heerlijk op brood maar ook als bijgerecht!