Verschillende manieren voor betere vertering

In mijn eerste blog over peulvruchten kun je lezen dat peulvruchten goede vleesvervangers zijn vanwege de eiwitten. Maar ook dat het belangrijk is om ze op een bepaalde manier te bereiden. En in deze blog vertel ik daarom meer hoe je de verteerbaarheid van peulvruchten nog meer kunt verbeteren. Naast het lang weken en lang koken zijn er namelijk veel andere manieren. De tips komen uit het boek Healing with whole foods – Asian traditions and modern nutrition van Paul Pitchford.

Tips voor optimale verteerbaarheid

Hieronder volgen de verschillende manieren om de verteerbaarheid van peulvruchten te verbeteren.

  • Kies de juiste peulvrucht. Wanneer je gevoelige darmen hebt kun je beter voor adukibonen kiezen dan voor kikkererwten. Of eet (niet teveel) gefermenteerde soja zoals tofu, miso, sojasaus of soja kiemen.
  • Door kombu of kelp zeewier op de bodem van de pan te leggen bevorder je de verteerbaarheid en de smaak van peulvruchten. De verhouding peulvruchten – kombu/kelp zeewier is 6 tot 1.
  • Kook peulvruchten met komijn en venkelzaad om gasvorming in de darmen te voorkomen.
  • Haal het schuim van het water direct nadat het kookt, en laat het daarna de eerste 20 minuten doorkoken zonder deksel. Want daardoor worden de onverteerbare enzymen in stukjes opgebroken en verspreid.
    Gebruik goede combinaties. Peulvruchten combineren het beste met groenten zonder zetmeel (kool, broccoli, radijs, bloemkool, rapen) en zeewier.
  • Laat peulvruchten kiemen om de verteerbaarheid te bevorderen.
    Om een verwarmend effect te krijgen kun je de peulvruchten stomen, sauteren of licht laten sudderen.
peulvruchten

Ideale combinaties met kruiden

  • Combineer kruiden met specifieke peulvruchten:
  • Koriander, komijn en gember met linzen, mung bonen, zwarte bonen en aduki bonen
  • Salie, thijm en oregano met zwarte bonen, pinto bonen, linzen, nier bonen.
  • Dille en basilicum met linzen, kikkererwten en splitbonen.
  • Venkel zaden of komijn met pinto bonen en nier bonen.
  • Munt en knoflook met kikkererwten en linzen.

Na het koken

  • Breng eten op smaak met zeezout, miso of sojasaus.
  • Bij aanblijvende verteringsproblemen: voeg op het laatste moment appelcider, bruine rijstazijn of witte wijnazijn aan het water toe.
  • Tenslotte: kauw de peulvrucht goed. Kauwen maakt de peulvruchten klein en toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen uit het speeksel en later ook voor de bacteriĆ«n in de darmen.

Eet smakelijk!