Vorige week maakte ik deze lekkere verwarmende en reinigende soep met bieten, gember en kokos. Bieten zijn nu vers te koop, verse bieten bevatten meer voedingswaarden maar ook gekookte biologische bieten zijn een goede keuze! De basis van de soep is bouillon. Deze kun je zelf maken of een gistvrij bouillonblokje gebruiken. Zie hier het recept voor groentenbouillon.

Ingrediënten voor de bietensoep

  • 4 eetlepels olijfolie
  • teentje knoflook (fijngehakt)
  • verse gember (fijngehakt, geschild, ca. 2 cm)
  • 1 stengel bleekselderij (fijngehakt)
  • 1 middelgrote bio winterwortel (geschrapt, in blokjes)
  • 450 gram gekookte bio bieten (geschild, in blokjes)
  • theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • theelepel komijnpoeder (djinten)
  • liter groentebouillon
  • 100 milliliterkokosmelk of kwart blok santen
  • citroensap
  • handje peterselie

Hoe maak je de soep met bieten?

  1. Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin de knoflook, gember, bleekselderij, wortel en bieten circa 5 minuten.
  2. Voeg de koriander en komijn toe en bak even mee. Schenk de groentebouillon in de pan, breng aan de kook en laat de soep circa 20 minuten zachtjes koken.
  3. Giet de kokosmelk erbij en pureer de soep met een staafmixer.
  4. Zeef de soep en breng op smaak met het citroensap, zout en peper.
  5. Schenk de soep in kommen en bestrooi met de peterselie en de citroenrasp.

Energetische waarden

Volgens de Chinese Voedingsleer heeft elk voedingsmiddel een energetische waarde. Ik ga hieronder in op de energetische waarde van de bietgember en kokos.

Biet is neutraal en heeft een zoete smaak, het versterkt het hart, verbetert de circulatie, reinigt het bloed, goed voor de lever, bevochtigt de darmen en bevordert de menstruatie. Lost constipatie op en stagnatie van de lever. Samen met wortels is het goed voor de hormoonregulatie tijdens de menopauze. Vermindert nervositeit en verstopping van het vasculaire systeem (bloedvatenstelsel).

Gember (vers) is warm, scherp en zoet. Ze versterkt de circulatie van energie en van bloed. Verwarmt, gaat slijmvorming tegen, ondersteunt de werking van de maag en de spijsvertering/stofwisseling, gaat misselijkheid tegen, geeft goede eetlust, ontgift en gaat voedselvergiftiging tegen.

Kokos is warm, zoet en versterkend. Verdrijft winden, tonificeert het hart (geeft levensvreugde, zie verder deze link. Gebruik bij een zwakke conditie. Is een goede bron van verzadigd vet voor vegetariërs. Kokosmelk is verwarmend, zoet en lest dorst. Ook goed bij oedeem.

Eet smakelijk!