Groentebouillon als goede basis voor soepen en sauzen

Sinds ik me verdiep in de Voedingsleer volgens de Chinese geneeskunde maak ik wekelijks een groentebouillon. Deze bouillon kun je het beste maken als je een aantal uur thuis bent, want hoe langer je de bouillon kookt des meer voedingsstoffen erin komen te zitten! De bouillon kun je invriezen of 5 tot 6 dagen in de koelkast bewaren in een weckpot.

Je kunt de bouillon met verschillende groenten maken, kijk in jouw koelkast wat er nog over is. Hieronder geef ik je een recept met de basisingrediënten. De bouillon zit boordevol voedingsstoffen en is een goede basis voor soepen en sauzen. Zeker in de herfst en winter een gezonde start van de dag!

Ingrediënten (alles biologisch) groentebouillon

  • Winterpeen/boswortel en wortelloof
  • Preiloof of ui
  • Knolselderij (kleingesneden)
  • Bleekselderij met blad (kleingesneden)
  • Venkel
  • Tijm, laurier, knoflook, gember, geelwortel (platgekneusd)
  • 5 liter koud water
  • Geen kool (vanwege de zwavel)

Bereiding

Alles vooraf goed wassen, ook gember. De knoflook en gember kun je dan met de schil koken. Alles fijnsnijden, dan hoef je de bouillon minder lang te koken. Andere groenteresten die je nog hebt kun je toevoegen.

Snijd en kneus de groenten en de kruiden. Vervolgens in 5 liter water koken gedurende minimaal anderhalf uur (tot 4/5 uur). Kook het op een heel laag vuurtje zodat de voedingsstoffen er langzaam uittrekken. Geen zout of peterselie toevoegen, dat doe je pas naderhand. Zout onttrekt namelijk voedingsstoffen.

Na het koken

Na het koken de bouillon zeven en alle groenten weggooien (die hebben namelijk geen voedingswaarde meer) en de bouillon in weckpotten of potten met een vacuüm deksel bewaren gedurende 5 tot 6 dagen. Laat de bouillon wel eerst goed afkoelen.

Bouillon bewaren

Je kunt de bouillon ook invriezen maar dan verlies je wel iets aan voedingswaarde. Je kunt de bouillon gebruiken voor andere soepen of sauzen. En heel goed als start van de dag met peterselie en andere groenten.