Ontbijten volgens de Chinese traditie

Sinds kort volg ik een opleiding Chinese Voedingsleer. Het eerste wat ik hier leerde waren de voordelen van warm ontbijten. Waarom is het zo belangrijk? Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn de maag en milt verantwoordelijk voor de productie van energie uit voedsel en vloeistoffen. Deze organen horen in de vijf elementen bij de Aarde. De gevoeligste periode voor de maag is tussen 07.00 en 09.00 en voor de milt tussen 09.00-11.00 uur in de ochtend. Met name de milt wordt zwaar belast als je koud ontbijt (fruit of melkproducten).

Verwarm je milt en maag

Zie de maag als een pan met eten en de milt als het vuurtje eronder. De milt assisteert de maag door het pannetje met eten te verwarmen. Als er in dat pannetje koude ingrediënten zitten dan kost het de milt extra energie om het pannetje op temperatuur (37 graden) te brengen. Energie die je niet voor andere zaken behoudt.

Ook kan de milt (o.a. door een teveel aan koude voedingsmiddelen, maar natuurlijk ook door eten op onregelmatige tijden of snel staand iets “naar binnen werken” ) overwerkt of uitgeblust raken waardoor hij zijn verteringsfunctie niet goed kan uitvoeren.
Het milt/maagsysteem is het centrum van alle verteringsprocessen (de aarde als midden). Bij een disbalans zal dit ook de voeding van de andere organen beïnvloeden en zullen ook de andere organen na enige tijd niet meer optimaal werken (Bron: Fit door voeding/Tanya Balian).

Warm ontbijten

Een warm ontbijt is in het algemeen makkelijker te verteren (het is al wat voor-verteerd). Warm ontbijten is met name in Aziatische landen de normaalste zaak van de wereld. Een makkelijke manier om hier mee te beginnen, is ontbijten met soep. De bouillon kun je vooraf voorbereiden voor meerdere dagen.
Van belang hierbij is om het ontbijt zo simpel mogelijk te houden, dus met een beperkt aantal ingrediënten.

Voorbeelden van een warm ontbijt

  • Havervlokken/boekweitvlokken/gierstvlokkenpap
  • Omelet met groenten
  • Misosoep
  • Groentesoep (met of zonder granen)
  • Gekookte of gestoomde groenten
  • Boekweitpannenkoekjes
  • Meelpap van polenta

Recepten

Binnenkort kom ik met een recept of kijk in het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler. Eet smakelijk!