Wil je meer dynamiek, beweging en energie?

Met de volgende tips kun je zelf aan de slag en geef je je maaltijd net wat extra’s mee.

Als macrobiotisch kok werk ik met mijn kennis van het effect van wat voeding met je doet. Dit pas ik toe als ik heerlijke, gebalanceerde maaltijden bereid voor yogagroepen in Zeeland voor Fit Body & mind.

Hoe? Variatie is hier de kern. Dus wat ik je kan meegeven om bij het koken op te letten: Hoe meer variatie hoe meer bevredigend het voelt en hoe gezonder het is.

Kleurrijk

Groene, gele, witte, paarse, oranje groente, zwart zeewier, experimenteer ermee.

 Kookstijlen van yin…:

  • rauwe salades;
  • geblancheerde groente;
  • ingemaakte groente/pickles (zuurkool, augurken, broccoli, wortel etc.);
  • gefrituurd is heerlijk een keer per week;
  • bakken;
  • grillen;
  • stomen;
  • wokken in een dunne plaatstaal wok (dat is pas energiek!).

Naar yang:

  • lang stoven;
  • in de snelkookpan onder druk koken;
  • iets in de oven bereiden.

 Texturen

Smeuïg, knapperig, stevig, taai, kluiven aan een maiskolf, boterzacht…

Voedingsstoffen

Volkoren granen, plantaardige eiwitten, wortelgroente (aardend effect) ronde groente (ontspannend en versterkend), vezelrijke groene groente (darmstimulatie en rijk aan goed opneembaar calcium), pickles, zeewier, noten/zaden, europees fruit, gefermenteerde voeding als tempeh, miso, natto, zuurkool…

Smaken

Zoet, (fruit, gedroogd fruit, zoete groente, rijstmoutstroop) zout, (zeezout, shoyu, umesu, gomasio, miso, zeewier) zuur, (zuurkool, citroen, umeboshi, vers fruit), bitter (witlof, tahin, olijf), scherp/pittig (gember, peper, radijs) en umami (hartige smaak van kombu zeewier, miso)

Vorm

Rond, reepjes (julienne) blokjes, ringen, halvemaantjes, schijven, diagonalen, lang, dun, slierten, heel (hele wortel/biet/ui) geraspt…

Wat een rijkdom!

Enjoy!

Met deze link vind je een poster, waar uitgebreidere informatie staat van bijvoorbeeld welke groentes rond zijn, welke de vezelrijke etc.

Op 29 oktober organiseren we weer een kookworkshop in de Amsterdamse Pijp, waar bovenstaand aan bod komt. Binnenkort ook workshops in Rotterdam!

Kijk hier voor meer informatie:

Bron: Kushi instituut Amsterdam.