Vegan Challenge na een maand

Ik at 30 dagen veganistisch. In mijn eerdere blog beschreef ik mijn eerste ervaringen. Maar hoe verging het mij verder? En wat leverde de Vegan Challenge na een maand op?

Boodschappen doen

Wat kwam ik tegen bij het boodschappen doen toen ik veganistisch ging eten? Mijn eerste meevaller ontdekte ik bij Ekoplaza. Daar kun je tegenwoordig heel wat kant-en-klaar-maaltijden kopen die vegan zijn. Ik winkelde ook bij Marqt. Bij filiaal Haarlemmerstraat heeft de koeling een apart vak voor plantaardige ‘zuivel’. Lekker duidelijk. Dat was niet overal zo en ik heb heel wat moeten speuren naar geschikte producten. Dus ik dacht: “Binnen een half jaar zullen de supermarkten in de grote steden wel een markering bij hun vegan producten hebben geplaatst”. Nou, de werkelijkheid heeft mijn voorspelling al ingehaald. Net zoals biologische producten direct te herkennen zijn, is dat ook gebeurd met plantaardige spullen. Kijk maar.

Mijn kaasverslaving

En dan mijn kaasverslaving. Hoe ging ik daarmee om? Het was mij nooit opgevallen maar bij Odin (biologisch en biodynamisch) hebben ze smeerkaas van tofu. Daar was ik blij om want ik dacht dat ik mijn kaas zelf zou moeten maken. Maar zelfs bij Albert Heijn ontdekte ik plantaardige plakjes kaas en feta. Ik was volkomen verrast.

Uit eten

Buiten de deur eten vond ik een van de leukste dingen van de Vegan Challenge. Al ben ik wel verwend met het Amsterdamse aanbod. Ik kende al restaurant Spirit. Ik at daar onlangs tortilla met jackfruit. Zoiets ga ik thuis niet maken, mij teveel werk. Maar je komt natuurlijk ook wel eens in een meer traditioneel restaurant. Ik ging een weekend naar Joure. En als je denkt dat ze daar niet veganistisch kunnen koken heb je het helemaal mis. De kok maakte speciaal voor mij sushi, helemaal plantaardig. Het hielp mij om op the fork te kijken. Bij elk adres staat genoteerd of het mogelijk is om vegetarisch of vegan te eten buiten de menukaart om.

Meer vegan ervaringen

Als je veganistisch gaat eten, maak je veel mee. Ik ben dan ook nog niet uitverteld en in mijn volgende blog kun je lezen over nog meer verrassende vegan ervaringen.