Vijf beschermende groente en fruitsoorten
Ontsteking blijkt een grote rol te spelen bij veel chronische gezondheidsproblemen. Wetenschappers benoemen diverse voedingsmiddelen die ontsteking kunnen voorkomen, en zelfs kunnen genezen als het proces al begonnen is.
Alle groenten en fruitsoorten die polyfenolen (antioxidanten) bevatten, bieden bescherming tegen ontsteking, aldus onderzoekers van het Instituut voor Veroudering en Chronische Ziekten van de Universiteit van Liverpool. Maar er zijn er vijf die extra rijk zijn aan deze micronutriënten. In deze blog een korte beschrijving, voor het hele artikel.
Açaibessen
Volgens een onderzoek ter vergelijking van een aantal populaire vruchtensappen die in Amerika verkrijgbaar zijn, bevat acaibessensap slechts een doorsneehoeveelheid antioxidanten: minder dan die in het sap van granaatappels, druiven, bosbessen of kersen, maar meer dan in cranberrysap, sinaasappel- of appelsap. In een ander onderzoek, uitgevoerd in Spanje en Brazilië, werden elf soorten bevroren fruitpulp met elkaar vergeleken. Qua antioxidatieve activiteit eindigde de acaibes op de vijfde plaats: boven ananas en passievrucht maar onder mango, aardbei en druiven.
Zwarte bes

Blauwe druiven
Uien

Kurkuma

Groene thee

Deze vijf zouden bij iedereen op het menu moeten staan, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Liverpool. Maar als mensen vatbaarder worden voor chronische ontsteking zijn ze nog belangrijker.
