Mmmm, boerenkool!
In Nederland kennen we de boerenkool natuurlijk vooral als oer-Hollandse stamppot. Lekker met worst, spekjes en jus. Niet erg gezond, eerlijk is eerlijk, maar vooral op een koude donkere dag oh zo lekker. Maar wist je dat je met boerenkool nog veel meer gerechten kunt maken? Gezonde gerechten? Zo is de boerenkool, ofwel ‘kale‘, in New York ontzettend populair omdat het bomvol vitamine A, vitamine C, ijzer, kalk en vezels zit. En ook in Amsterdam staat de kale bij verschillende vega(n) tentjes steeds vaker op de menukaart. Daarom in deze blog een paar leuke recepten om zelf heerlijke gerechtjes te maken!
Boerenkoolchips
Een zoetekauw ben ik niet. Maar tegen chips kan ik nooit nee zeggen! Gelukkig kan ik nu zelf een gezonde variant maken: boerenkoolchips!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de boerenkool af, dep de bladeren droog en verwijder de steeltjes. Snijd hierna de bladeren in grove stukken. Druppel daarover olijfolie (goed verdelen) en bestrooi de bladeren met zout. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20 minuten tot een knapperige snack!
Smoothie met boerenkool
’s Ochtends ontbijt ik altijd met een smoothie! Voorheen voornamelijk met fruit, maar tegenwoordig probeer ik wat meer groentesmoothies te maken. Wat heb je nodig voor een lekkere kale-smoothie?
Voeg de volgende ingrediënten samen in de blender:
– 1 banaan
– 1/4 komkommer
– een handje boerenkool
– sap van 1 limoen
– 1 kommetje ananasstukjes
– flinke scheut rijstemelk (of amandelmelk)
– chiazaad
Boerenkooldip
Step aside pesto; tegenwoordig maak ik alleen nog maar boerenkooldip! Heerlijk als spread of bij een pasta.
Wat heb je nodig?
– 100 gram boerenkool
– 40 gram kaas (parmezaan of een belegen kaas)
– citroensap
– olijfolie
– peper en zout
Voeg alle ingrediënten samen in een keukenmachine en mix dit tot een egaal mengsel. Maak het met olijfolie zo smeuïg als je het zelf wilt hebben. En voeg naar wens nog een knoflookteentje toe!
Verder is kale ook lekker als soep of in een salade. Enjoy!