Waarnemen en genieten

Landschappelijk schoon met verre einders, mooie wolkenluchten, voorjaarsgeuren en schilderachtige dorpsgezichten. Zacht wuivend riet, geluiden van vogels en een milde zuidwest-bries. Mezelf door dit prachtige palet aan waarnemingen voortbewegen op mijn tweewieler, de wind door mijn haren. Met een kop koffie op een terras waar ik rustig kan genieten van alle indrukken. En naderhand voldaan thuiskomen met een ontspannen gevoel en ruimte in mijn hoofd. Fietsen is voor mij een favoriete activiteit die bijdraagt aan het welzijn van mijn lichaam en geest, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voelen, zien en zijn

Meestal ga ik zonder plan op pad en laat ik me leiden door ingevingen en ontstaat de route vanzelf. Zodra de geluiden van Amsterdam en de bewoonde wereld langzaam uitsterven, begint het echte genieten. Door kalm waar te nemen wat er allemaal aanwezig is, lossen gedachten op in het weidse landschap. De zintuigen gaan open en er ontstaat ruimte voor voelen, zien en zijn. De natuur en weer en wind voelen, de schoonheid van de dingen zien, en dit alles heel bewust meemaken en er dus zijn.

Voldoening in de lente

Elke keer weer ben ik positief verbaasd over het effect van een mooie fietstocht: vertrekken in de werkstand, en voldaan terugkomen in een meer ontspannen stand. Het heeft voor mij zeker iets meditatiefs. En het fijne is ten slotte: alles is al aanwezig in de nabijheid. Binnen 20 minuten ben je de stad uit en zijn er tal van bestemmingen rondom Amsterdam, zowel voor een korte als voor een langere tocht. Dat kan op een gewone fiets al! Elk seizoen heeft zijn charme, maar de lente is voor mij toch wel bij uitstek de periode om er lekker op uit te gaan. Fietsen is een ware traktatie voor mijn body & mind, en ik kan het iedereen aanraden!

Photocredits: Sibren Wilkeshuis