Hardlopen

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens zou zeggen dat ik hardlopen leuk vind. Stiekem ben ik namelijk niet ontzettend sportief aangelegd en die ene keer dat ik gelijk 8 kilometer rende, pakte niet zo héél goed uit (zoveel spierpijn dat ik een paar dagen niet meer kon lopen). Hoewel dit al jaren geleden is, duurde het even voor ik weer een poging waagde. Dit keer goed voorbereid en met behulp van een app. “Wel langzaam opbouwen Ellis”, werd gezegd. En dus liep ik op de eerste dag anderhalve kilometer waarbij ik wisselend een minuut hardliep en een minuut wandelde.

Inmiddels kan ik die 5 kilometer in één keer uitrennen en dat zonder een rood hoofd of uitputtingsverschijnselen. De bekende runner’s high, het gevoel van euforie dat hardlopers hebben tijdens of na het rennen, heb ik nog niet mogen ervaren. En ik geloof dat ik het zo ook wel prima vind. Geen wedstrijden of marathons op mijn wish list. Maar dat extra beetje energie dat ik krijg van het rennen… daar doe ik het allemaal voor.

Vondelpark

Mijn favoriete plek om hard te lopen is het Vondelpark. Dat ligt op loopafstand van mijn huis én ik kan vanaf mijn huis in een rondje Vondel precies 5 kilometer afleggen. Maar het is ook de energie in het park.  Het zijn al die andere hardlopende mensen, de groene parkieten en de fontein waar ik zo blij van word. Zo laat ik mijn iPod weleens bewust thuis om gewoon naar de geluiden van de natuur en de mensen te luisteren. Heel zen eigenlijk. En ik probeer altijd ’s ochtends te rennen. De hele dag heb ik dan profijt van de opgedane energie én kan zien hoe Amsterdam ontwaakt. Wellicht vind je zoiets ook wel in andere parken in Amsterdam. Maar voor mij blijft het Vondelpark de beste hardloopplek!

Hardlopen in het VondelparkPhotocredits: Jasper de Waal