Vriendschap sluiten met je moeilijke gevoelens, deel 1

“Er is een gaslek bij mij in de straat en de politie treedt hartstikke goed op. Snel ter plaatse, alles afgezet, iedereen uit het gebied verwijderd. Zie ik vanuit mijn raam zeker tien mensen onder het lint doorlopen en agressief in discussie gaan met agenten omdat ze een paar meter om moeten lopen. Dan gaan er een paar schelden en spugen omdat de agenten ze, voor hun eigen veiligheid, toch uit het afgezette gebied verwijderen.

Tjee, wat word ik hier verdrietig van. Petje af voor de politie. Ik zou m’n zelfbeheersing al làng verloren hebben…”

Wat ik uit dit Facebook bericht van een vriendin haal, is dat er bij veel mensen lading is. Misschien zelfs bij ons allemaal. Ik herken het bij mezelf, ik zie het om me heen. Er gaat veel goed en iedereen is ook vaak lief. Toch hoeft er niet veel te gebeuren of het lijkt alsof er lava door je lijf stroomt. Die kan met je aan de loop gaan en dan kan het snel destructief worden.  Het is een schone kunst om rustig te blijven en geduld te hebben als er heftigheid is. Knap van die agenten dus.

Het leven confronteert ons met moeilijke gevoelens. Daar kom je niet omheen. Eenzaamheid, verlies, frustratie, schaamte, om er een paar te noemen. De impulsieve reactie is fight, flight or fright. Je vecht; je weert de pijn af door boos te worden en tekeer te gaan. Je vlucht; in weglopen, chocola, sigaretten, of een andere demper van je intense gevoel. Je bevriest van angst; en wordt onbereikbaar voor jezelf en voor anderen. Of je nu vecht, vlucht of bevriest, het gevoel blijft de baas en jij bent de slaaf ervan. Ook de bijbehorende gedachten nemen de regie over. Meestal een bekend slachtoffer- of aanklagend verhaal dat we onszelf steeds weer vertellen.

Pema Chödrön leert ons een liefdevolle, bewuste manier om met pijn en lading om te gaan. Volgende week zaterdag 13 augustus schrijf ik hierover. Ik hoop je dan weer te ‘zien’, graag tot dan.

Photocredits: Pixabay