SPINE

Verbinding tussen aarde en hemel
Overgang van zwaar en compact naar licht en ijl
tot waar het vluchtig wordt
Omvatting van zenuwbanen en levensader
Centrale lichaams-as
Lijn van chakra’s waarlangs de Kundalini
naar boven stroomt

Wordt als eerste gemaakt in de baarmoeder van de moeder

Alles beweegt vanuit het midden

Schakels die samen één zijn,
Wonder van levende architectuur
Centrum van beweeglijkheid en beweging

spinetitel: Spine. 2016. Beukenhout, 100 cm

Ode aan het lichaam

Mijn werk wil niets anders zijn dan een ode aan het lichaam… Ik ben beeldhouwer en meubelmaker in hout, vooral beeldhouwer, waarbij de lichamelijke anatomie mijn grote inspiratie is. Vormen die doen denken aan het lichaam zijn de kern van mijn werk, in sculpturen en in meubels, waarin de organische lijn het uitgangspunt is en de constructie aangepast wordt aan de gebeeldhouwde vorm.

Het lichaam liegt nooit, ook als je niets meer zeggen kunt drukt het lichaam op een of andere wijze uit hoe je je voelt: in houding, in lichaamsspanning, een verandering in klank of wisseling in hoeveelheid energie enzovoort. Deze werking van het lichaam fascineert me. Daarnaast raak ik niet uitgekeken op de vormen. Elk afzonderlijk stukje oppervlak op een bot heeft een functie, tot in het kleinste detail. Het lichaam is voor mij als het meest volmaakte ontwerp in de architectuur dat ooit ontworpen is. Ik blijf me verwonderen over hoe het leven in fysieke vorm ‘in elkaar steekt’, of het nu gaat om de mechanische constructies in het skelet of om de uitdrukking van de ziel via de ogen. Het lichaam is ons zo dienstbaar, zelfs wanneer we denken dat het anders zou moeten zijn. Misschien juist dan.
Ik houd van het lichaam.

Op Bodyandmind.amsterdam deel ik maandelijks een beeld met een gedicht.

Photocredits: Erik Kottier