Opgeruimd het nieuwe schooljaar in

Lekker opgeruimd het nieuwe jaar in. In deze tijd van het jaar maken veel mensen plannen om hun huis op te ruimen. Handig, want veel mensen hebben nu zomervakantie. En eerlijk gezegd ben ik vaak aan het opruimen. Ik doe het niet alleen om ruimte in mijn huis te creëren, maar ook in mijn hoofd.

Afscheid nemen

Als je spullen weg doet, neem je afscheid. Niet alleen van de spullen zelf, maar ook van een periode uit je leven. In zekere zin is het zelfs een afscheid van een toekomstscenario dat je voor ogen had. Ik kom geregeld allerhande papieren tegen, zoals recepten, ansichtkaarten en volgeschreven schriften. Die heb ik bewaard met het idee dat ik er ooit iets moois mee zou doen. Een beetje pijnlijk, want van die plannen is nooit iets terecht gekomen. Eigenlijk weet ik wel: het gaat er ook niet meer van komen. Inderdaad, opruimen is loslaten. Het goede is; er ontstaat orde en er is ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Word ik hier blij van?

Word ik hier blij van? Volgens opruimgoeroe Marie Kondo is dit de vraag die je moet stellen om te beslissen wat je wilt houden en wat er weg kan. Voor een eerste schifting heel effectief. Kondo’s aanpak is om per categorie op te ruimen; eerst kleding, dan je boeken, je papieren, prullaria etcetera. Dat werkt beter dan vertrek voor vertrek. De meeste mensen hebben immers niet hetzelfde soort spullen op dezelfde plek liggen. Je eindigt met de voorwerpen die moeilijker zijn om weg te gooien, vaak omdat ze een emotionele waarde hebben.

Opruimen helpt je vooruit

Ik ben het niet met alles eens wat Marie Kondo zegt, maar wel met haar uitspraak dat je aan de toekomst moet denken. De ruimte waarin we wonen is voor de persoon die we nu aan het worden zijn, niet voor de persoon die we ooit waren. Koester wie je nu bent en wie je wilt zijn. En verder, ga gewoon aan de slag.

Het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo kun je bestellen bij Bazarow. Via deze site steun je de boekhandel en vermijd je de internetreuzen! Voor nog meer informatie over Marie Kondo zie deze link!