Buiten bewegen en ontspannen

De wekker gaat af maar ik wil ‘m niet horen. Het is donker, de regen striemt langs het raam en boven de dekens voelt het koud aan. Maar ik heb een afspraak, verzamel moed en stap op het koude zeil.

Weer

Voordat ik de deur uit ga check ik het weer. De regen en wind zullen zo verdwijnen. Ik verzamel de roeispullen en ga op de fiets naar de roeivereniging. Het stopt met regenen en langzamerhand wordt het licht.

roeien 2

Photocredits: Remo Huigsloot

Kilometers maken

Eenmaal op het water breken de wolken en veegt de wind de lucht schoon. Het waait nog wel stevig. Ik probeer me te concentreren op mijn roeitechniek. Omdat ik pas laat heb leren roeien, lukt het automatisch aanleren van de juiste bewegingen niet zo snel. Regelmatig worstel ik met het gevoel van evenwicht in de boot, de juiste volgorde van bewegingen, het sturen op de bochtige Amstel en mijn concentratie. Soms heb ik het gevoel dat ik het nooit leer. Gelukkig weet ik inmiddels ook dat doorzetten, ontspannen en veel kilometers maken echt helpt!

Alleen op de wereld

Ik kijk om me heen en waan me alleen op de wereld zo vroeg in de morgen. Een enkeling fietst langs de Amstel op weg naar werk of school, maar verder is het rustig. Langzamerhand komt de zon als een grote oranje bal op aan bakboordzijde en zet de wereld in een gouden gloed. Ik stop een moment met roeien en geniet.

Flow

Als ik weer verder ga, lukt het de spanning en onzekerheid los te laten, lekker te roeien, de wind te negeren en de rust in de boot te bewaren. En dan heb ik ineens het gevoel dat ik over het water vlieg. In een flow vaar ik heen en weer van Amsterdam naar Ouderkerk.

Mirjam van Klink roeit 5 jaar bij Roeivereniging RIC, waarvan de laatste drie jaar intensief. Ze doet ook mee aan skiff-wedstrijden.

Photocredits: Mirjam van Klink