Onbedwingbare behoefte aan een stil hoofd

Ik heb een druk en hectisch bestaan: werk, kind, relatie, praktijk, een levendige familie- en vriendenkring. En laat ik niet de boodschappen en het huishouden vergeten. Los hiervan heb ik ook een onbedwingbare behoefte aan een stil hoofd en open verbinding met mijn innerlijk.

Stress

Er zitten maar 24 uur in een dag en het komt helaas met regelmaat voor dat ik voorrang geef aan alle andere zaken, maar niet aan een stil hoofd. Als dat patroon te lang duurt raak ik uit balans, gestrest en voel ik me afgesneden van mezelf.

In onze maatschappij zijn er vele manieren ontwikkeld om het contact met jezelf weer te kunnen voelen. Wat voor de één goed werkt, roept juist stress op bij de ander. Het idee dat ik bijvoorbeeld stil zit en uren in een kaarsvlam kijk om weer verbinding te kunnen voelen, is voor mij al genoeg om mijn stressniveau naar gevaarlijke hoogten te stuwen.

Klank en muziek kalmeren

In de jaren negentig heb ik veel in het verre Oosten, het zuiden van Europa gereisd en woonde en werkte ik in een Indianenstam in Noord-Amerika. Daar heb ik ervaren dat klank en muziek mij op een ongelooflijk makkelijke manier bij mijzelf brengen. De combinatie van klanken van de verschillende instrumenten vibreert door al je beschermlagen heen naar je Kern. Je komt gevoelens tegen en beleeft fysieke sensaties.

En ik ben niet de enige. Kijk en luister bijvoorbeeld eens naar onze dj’s die over de wereld miljoenen mensen in trance en extase brengen door hun specifieke mix van klank en ritme. Door de eeuwen heen zijn wij ontroerd geraakt door het luisteren naar opera en andere klassieke muziek. Het geluid van de trompet op 4 mei brengt ons tot een cultureel gedeeld gevoel van stilte en inkeer. Wereldwijd kalmeren we onze kinderen door het zingen van (slaap)liedjes en zelfs voor de geboorte is er dankzij moderne wetenschappelijke middelen te zien dat we reageren op de stem van onze moeder.

Wil jij ook door middel van klanken weer verbinding met jezelf voelen of de stilte van binnen ervaren? Probeer de klankhealing!

Bij een individuele klankhealing lig je op een massagetafel onder een deken. Je maakt een innerlijke reis waarbij Janine met klankschalen, drum, ratels en haar stem om en op je lichaam werkt.

De klankmeditatie vindt plaats in groepsverband waarbij je op een matrasje en onder een deken op de grond ligt en Janine om en rond de deelnemers werkt.

Photocredits: Mirjam van Klink