Ontbijten volgens de Chinese traditie
Volgens de Chinese Voedingsleer is het heel gezond om warm te ontbijten. Waarom is het zo belangrijk? Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn de maag en milt verantwoordelijk voor de productie van energie uit voedsel en vloeistoffen. Deze organen horen in de vijf elementen bij de Aarde. De gevoeligste periode voor de maag is tussen 07.00 en 09.00 en voor de milt tussen 09.00-11.00 uur in de ochtend. Met name de milt wordt zwaar belast als je koud ontbijt (fruit of melkproducten).
Verwarm je milt en maag
Zie de maag als een pan met eten en de milt als het vuurtje eronder. De milt assisteert de maag door het pannetje met eten te verwarmen. Als er in dat pannetje koude ingrediënten zitten dan kost het de milt extra energie om het pannetje op temperatuur (37 graden) te brengen. Energie die je niet voor andere zaken behoudt.
Warm ontbijten
Voorbeelden van een warm ontbijt
- Havervlokken/boekweitvlokken/gierstvlokkenpap
- Omelet met groenten
- Misosoep
- Groentesoep (met of zonder granen)
- Gekookte of gestoomde groenten
- Boekweitpannenkoekjes
- Meelpap van polenta
Recepten
Binnenkort kom ik met een recept of kijk in het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler. Eet smakelijk!