Smakelijke courgettesoep

Voor kerst maakte ik een heerlijke courgettesoep waarvan ik het recept met jullie wil delen. De combinatie van courgette met dille vond ik verrassend. Naast de dille in de soep maakte ik ook een toefje van crème fraîche en dille voor op de soep.

Energetische waarde van courgette

Volgens de Chinese geneeskunde is de courgette koel en heeft een yinne koelende werking. Heel effectief tegen zomerse hitte. Courgettes zijn ook vocht afdrijvend. Om oedeem of plasproblemen te voorkomen moet je ze gestoomd met schil eten. Let op: teveel courgette kan de middelste warmer verzwakken. De middelste warmer is een zone in het lichaam die zich in het hart bevindt.

In eerste instantie denk ik bij courgette aan de lente maar omdat er dille bijzit geeft het een feestelijk winters tintje! En omdat het een soep is met verwarmende kruiden zoals knoflook, ui en gember past het wat mij betreft ook in de winter.

Recept

Hieronder volgen de ingrediënten en bereidingswijze. Ik gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten.

courgettesoep

Ingrediënten

2 courgettes

1 grote (rode)  ui

2  (zwarte gefermenteerde) knoflookteentjes

3 centimeter gember

1 liter groentebouillon (liefst zonder gist)

zout en peper naar smaak

bosje dille

250 ml crème fraîche

Bereidingswijze

Snijd de courgettes, dille, uien, knoflook en gember in kleine stukjes. Maak de groentebouillon door water in de waterkoker te verwarmen en te mengen met 2 bouillonblokjes in een maatbeker.

Fruit de uien, knoflook en gember gedurende vijf minuten totdat ze glazig zijn. Roerbak de courgettes er doorheen gedurende vijf minuten. Voeg dan de groentebouillon en driekwart van de dille toe en breng het geheel aan de kook.

Als de soep kookt, zet de pan dan op een laag vuurtje en laat het geheel minimaal 15 minuten koken.

Ondertussen maak je de saus met crème fraîche, fijngehakte dille en peper en zout. Zet de saus in de koelkast met een folie erover heen.

courgettesoep

 

Zet de soep uit en laat deze afkoelen. Doe de soep dan in een blender en maak de soep fijn.

Als je de soep serveert doe er dan een takje dille over heen en een theelepel van de crème fraîche/dille saus.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Eet smakelijk!