Goed voor de lever en nog veel meer
Je ziet ze weer volop verschijnen op grasvelden, langs kanalen en rivieren: de madeliefjes! Vroeger maakte je er misschien kransen van of telde de blaadjes. Maar wist je dat je ze ook kunt eten? Ze zijn bovendien erg gezond. Vooral in de lente zijn ze goed van smaak en erg krachtig.
Wat zit er in madeliefjes
Je kunt de blaadjes en de kopjes van het madeliefje eten. Madeliefjes zijn gezond. Ze bevatten zeer veel gezonde stoffen zoals:
- Vitamine C
- Looistof
- Hars
- Magnesium
- Saponine
- Etherische olie
- Slijmstof
- Bitterstof
- Organische zuren
Genezende krachten van madeliefjes
- Aansterken na griep;
- Bloedzuiverend;
- Ontstekingsremmend;
- Vochtafdrijvend;
- Versnelde wondgenezing;
- Versnelde ophoesten van vastzittend slijm;
- Het madeliefje werkt kalmerend bij krampen;
- Werkt bloedzuiverend, bij enkele weken dagelijks gebruik;
- Is goed voor de lever, wordt in het vroege voorjaar in zijn geheel gebruikt.
Madeliefjes zijn lekker
Vooral als de bloem nog niet open is hebben de bladeren een nootachtige smaak. Als je de koppen in het zuur legt, kun je daarmee net als kappertjes een vissalade van extra smaak voorzien. Hieronder volgt een recept van De tuin op tafel voor een vrolijke salade met madeliefjes.
Vrolijke salade met madeliefjes
Ingrediënten
1 komkommer
circa 3 tomaten
een hand vol madeliefjes
wat peper en zout
Bereiding
- Snijd de tomaten en komkommers in schijfjes. En daarna nog een keer doormidden.
- Snijd de steeltjes goed van de madeliefjes af, zodat je alleen de bloempjes overhoudt.
- Was de bloemen goed in de wasbak of kommetje met eventueel wat zuiveringszout.
- Leg de tomaten en komkommers op een bord en garneer ze met de vrolijke madeliefjes.
- Bestrooi met peper en zout.
- Ziet dat er niet gezellig uit? Eet smakelijk!
Meer eetbare bloemen?
- Over de sla: losse bloemetjes van kruiden als citroenmelisse, munt en salie; knoppen en jonge bloemen van paardenbloem (zonder steel).
- Een bloemtakje lievevrouwebedstro (Galium odoratum) is heerlijk in aardbeienbowl: een kwartiertje laten meetrekken met aardbeien in witte wijn, net voor gebruik aanvullen met mousserende wijn of bronwater.
- Losse rozenblaadjes (wit verwijderen) kun je verwerken in gelei, jam en drankjes of versuikeren net als viooltjes.