Ontspannen ademen in de leegte

Wat ik wil leren is hoe ik ontspannen kan ademen terwijl ik leegte ervaar. Wat bedoel ik met leegte? Een mooi voorbeeld is gisteren. Ik had een dag sessies gegeven, mijn echtgenoot was voor een week op retraite gegaan en ik had drie afspraakvrije dagen voor me. Het was avond en ergens had ik een voornemen om naar zee te gaan.

Op het moment dat de laatste cliënt al een half uurtje vertrokken was kwam het.

Het grote niets.

Niet hier bij zijn

Net alsof ik niet kan ademen. Er is iets wat me verstikt. Het lijkt iets buiten me te zijn. Maar als ik heel goed kijk, dan zijn het mijn eigen lichaam en geest in de vorm van paniekgedachtes, die zo snel gaan dat ik ze enkel kan waarnemen als contracties in mijn lijf. Er is druk op mijn borst, een keel die dichtknijpt en een optrekkende energie die niet naar de grond wil. Een deel van mij wil hier simpelweg niet bij zijn.

Dus wat doe ik? Ik vul een uur met Facebooken, mail checken en dingen opzoeken op internet die logisch lijken maar opvulling zijn.  Ik ben bang voor de leegte zolang ik me herinner.

Zijn en ontspanning

Deze psychologische leegte is een toegangspoort naar de grote leegte. Het universele Zijn. Dat is wat ik ontdek, en wanneer ik de lichamelijke sensaties waar kan laten zijn, waarneem en toe laat dan heel langzaam merk ik daar ook iets van. Het wordt zachter en er komt ontspanning.

De komende tijd onderzoek ik dit verder en neem ik je mee in mijn ontdekkingsreis wat voor mij sleutels zijn om leegte te leren toelaten. Meer over mij vind je op mijn website www.lichaamswerkamsterdam.nl Binnenkort volgt blog 2 over leegte. Ga jij ook mee in de leegte?

Photocredits www.unsplash.com