Sleutels ontdekken om bij leegte te zijn

Leegte, het grote niets. Voor mij is het belangrijk om dat gevoel, waar je niet altijd bij wilt zijn, toch bewust te ervaren. Een sleutel die ik gevonden heb is om mijn lichaam gewaar te zijn. De lichaamssensaties, zoals tintelingen, jeuk, spanning opmerken. Ook vertragen is een manier. Weggaan van wat er is heeft iets snels. Juist door in enige slow motion bij je eigen lijf te zijn, kun je voelen hoe het met je is.

In beweging komen, een wandeling maken of juist wel in mijn eentje naar een yogales, maakt het voor mij behapbaar om bij leegte te zijn. Ik kan het in kleine brokjes tot mij nemen.

Een milde waarderende houding naar mezelf werkt voor mij ook om bij leegte te zijn.

Wat niet werkt bij het toelaten van leegte

Mezelf verliezen in sociale media werkt niet. Na een uur facebooken lijkt het alsof ik me even ‘beter’ voel, maar daarna voelt het net alsof ik een hele zak chips in 1 keer op heb. En als ik goed waarneem merk ik ook spanning bij mijn middenrif op.

Vergelijken met anderen, die natuurlijk veel leukere levens hebben waarin veel meer gebeurt, werkt ook niet. Dit is vaak een voortvloeisel uit dat uur Facebook of Instagram.

Een strenge houding. Mezelf afkatten, vinden dat het anders zou moeten zijn, werkt niet.

Crackers met pindakaas eten of ander voedsel wat snel vult, maar niet voedt werkt niet. Dit weg eten van emoties versterkt bij mij de oorspronkelijke emotie. Even voel ik het niet meer, maar als een boemerang komt het terug.

Wondermiddel

Dat is er niet. Het is een langzaam proces van steeds een beetje meer kunnen uitstaan van het ongemak van de leegte. Resultaat hiervan is dat ik merk dat ik minder bang word, in het algeheel rustiger ben en me dichter bij mezelf voel.

Ontdekkingsreis

De komende tijd onderzoek ik dit verder en neem ik je mee in mijn ontdekkingsreis naar leegte leren toelaten. Dat lees je binnenkort in blog 3. Reacties zijn van harte welkom.

Meer over mij vind je op mijn website www.lichaamswerkamsterdam.nl